De 5 fijnste plekken in Gorinchem

Wat is jouw favoriete plek in Gorinchem? We zijn eens op onderzoek uitgegaan en daardoor zijn we de oude vestingstad nog meer gaan waarderen. Wat is dit een fijne plek met veel groen en water! Je zult er maar wonen.

 

De Linge

De vestingstad wordt doorkruist door de Linge die via de haven in de Boven-Merwede uitkomt. De Linge loopt langs de Appeldijk met statige panden. Je kunt maar aan één kant rijden, want de huizen aan de andere kant van het water zijn tegen de Linge aangebouwd. Overal zie terrasjes, uitkragende balkons en uitstekende erkers, waarmee de bewoners of ondernemers de verbinding met het water hebben gezocht. Hier pak je de ochtendzon op zijn best.

 

 

De Lingehaven

De Linge eindigt in de Lingehaven. Nog zo’n leuke plek in Gorinchem. Over de brug hangen bakken met gekleurde bloemen. Er zijn een aantal terras die een plekje aan de haven hebben en verder zie je dagjesmensen en toeristen lekker op hun boot hangen. Genietend van alles wat er voorbij komt. De Lingehaven geeft toegang tot de Boven-Merwede, waarvandaan je zo naar de Noordzee of Nijmegen vaart.

 

De vestingwal

Aan de stervorm kun je zien dat Gorinchem een vestingstad is. Het leuke is dat een groot deel van de historie goed bewaard is gebleven. Rond de stad staat de vestingwal nog als een huis. De vestingwal wordt intensief gebruikt door wandelaars – met hond – en hardlopers. Het rondje van zo’n 5 kilometer is perfect en biedt altijd weer een nieuw uitzicht. Her en der kleurt de wal groen en op weer andere plekken heb je vrij zicht op het water. Nieuwbouwplan Helden van Gorkum wordt direct aan de vestingwal gebouwd. Een groot deel van de woningen kijkt er direct op uit.

 

 

Buiten de Waterpoort

De weg ‘Eind’ draagt niet voor niets deze naam, vermoeden wij. Want Eind eindigt bij de waterpoort en daarna waan je je in een heel ander gebied. Buiten de Waterpoort waan je je buiten. Mooi dat weidse uitzicht én wat een levendigheid. Er stoppen diverse pontjes naar Woudrichem, Sleeuwijk, Werkendam en Hardinxveld. Fietsers en wandelaars stappen op en af. Er is een horecagelegenheid en zo ver als je kunt kijken zie je grasveld en water. Speeltoestellen, kinderen die een balletje trappen, mensen met honden, stelletjes aan picknicktafels… er gebeurt hier van alles. Superleuk om op een mooie dag naartoe te gaan.

 

 

Hartje Gorkum

Wie in Gorkum woont, kan dit bevestigen. De stad is heel gezellig én goed voorzien. Op een betrekkelijk kleine oppervlakte is een heel uitgebreid aanbod van horeca en winkels. Loop via de Langendijk door de Kerksteeg de Grote Markt op. Dat is de beste manier om snel een indruk te krijgen van Gorkum. Wil je weten waar je het leukst kunt eten of winkelen? Lees dan even de andere blogs.